Lærred format

Som udgangspunkt skal man vælge et lærred som passer til projektoren. Projektorer som
bruges til hjemmebiograf idag er normalt 16:9(widescreen) og nogle har mulighed for at vise 2:35(Cinemascope) med den rigtige cinemascope linse. Der findes også projektor som har en zoom funktion som gør det muligt at fylde et cinemascope lærred men den eneste rigtige løsning er en cinemascope linse.

Hvis man vælger at købe sin projektor på nettede uden at få nogle former for rådgivning før købet skal man nok vente med at købe et lærred indtil man har set hvor stort et billede man vil have i sin stue eller hjemmebiograf. Brug evt. væggen, et hvidt lagen eller bagsiden af en voksdug. Der er meget forskel på hvor meget zoom der er på projektor og man kan ikke bare frit vælge hvor ens projektor skal stå/hænge ved en given lærredet størrelse.

Læs mere om de forskellige billed formater der bruges. Tryk her

Cinemascope info
Der findes motoriserede CinemaScope masking lærreder, hvor maskeringen foregår fra siden. Når et CinemaScope lærred er buet tages højde for projektorlinsens krumning, samt fordelen ved formindskelse af lysrefleksionerne fra siderne i lokalet.

Et CinemaScope system kræver udstyr som understøtter formatet f.eks. lærred, projektor, scaler og en speciel Anamorphic linse. En projektor som understøtter CinemaScope bruger ikke resurser på de sorte bjælker og lysstyrken i billedet vil stige med 25% og samtidig forøges billedstørrelsen med 33%.


16:9 lærred i venstre billede og

lærredet til højre viser 2:35 format