Lydformater

Den store forskel på et almindeligt stereo anlæg og et surround anlæg er antallet af højttalere. Valget af disse højttalere er naturligvis en smagssag, og et spørgsmål om budget. Men det afhænger bl.a. også af rummets størrelse, og om man udelukkende skal bruge rummet til ren hjemmebiograf, eller om surround anlægget skal bruges i forbindelse med en dagligstue.
 
Udover højttalerne skal man naturligvis også have en surround forstærker eller receiver, og feks en Blu-ray eller DVD afspiller. For at skabe den helt rigtige surround sound, skal der i et surround setup minimum være 6 højttalere, venstre + højre front, Center, venstre + højre baghøjttaler og en subwoofer.
 
Først skal man have et sæt gode front højttaler, hvis opgave er at bære filmes soundtrack. De skal være af en god kvalitet og må gerne spille godt ned i frekvens området. Mellem front højtalerne skal der værre en center højttaler. Nok den vigtigste af alle højttalerne, da op mod 60% af filmens lyd kommer fra denne. Den skal også være af god kvalitet, og det er her vigtigt at den kan gengive stemmer naturligt, da dens primære opgave er at gengive dialogen i filmen. Den behøver ikke at være særlig stor, eller spille dyb bas, men den skal matche de to front højttaler i klangen. Derfor er det det mest optimale at de tre højttalere i fronten er af samme mærke (derved samme lyd filosofi), og helst i samme serie (derved opnås samme klangbalance).
 
I dag kan man vælge at have fra 2 til 6 surround højttaler i et almindeligt surround system, alt efter hvilken lydsystemer ens surround gear er udstyret med, samt hvor stort rummet er og hvordan det er indrettet. Surround højttalernes opgave er at skabe et 3 dimensionalt lyd billede. I et traditionel 5.1 højtaler setup er der 2 surround højttaler. Den bedste placering af surround højttalerne er på sidevæggen ca 60-70 cm over lytterens øre.
 
Ved et 6.1 setup, bliver der tilføjet en center surround kanal, og hvis rummet er tilpas stort, kan man bruge to center surround højttalere til ( 7.1 ). Her er det igen vigtigt at surround kanalerne er af samme mærke og serie.Det optimale er selvfølgelig at alle højttalerne er mærke og serie.
 
De nye lydformater som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS X(kommer i 2016), giver for første gang et 3 dimensionalt lyd billede som virkelig løfter lydoplevelsen i hjemmebiografen, det er muligt at lave systemer med op til 32 højttaler. Vi anbefaler at man vælger hvilken lydsystem af de 3 nye som man vil køre med, da de har forskellige måder at placere højttalerne på, dog har vi testede Auro 3D disc på et Dolby Atmos system og det virker rigtig godt. Flere producenter er kommet eller kommer snart med surround receiver og processor som understøtter overstående lydformater.
 
Sidst men bestemt ikke mindst, skal der bruges en subwoofer og helst to subwoofer for at opnår den den bedste bas. Subwooferen leverer den helt dybe bas (omkring 20- 80 Hz) og det er den som giver den helt store WOW-faktor i hjemmebiografen.
 
Få mere information omkring DOLBY , DTS og THX ved at trykke på understående loger
 
Læs mere om DOLBY Tryk her
Læs mere om DTSTryk her
Læs mere om THX Tryk her